CookieFirst als Cookie Consent Management Platform

Cookie management in lijn met de GDPR wetgeving

CookieFirst als Cookie Consent Management Platform
Tom

CookieFirst als Cookie Consent Management Platform voor cookie consent

Consent Management Platforms of CMP’s bestaan natuurlijk al een tijdje en zijn steeds belangrijker geworden in de aanloop van de invoering van de Europese GDPR wetgeving en andere extraterritoriale data protection wetgeving zoals ePrivacy, CCPA en LGPD.

Wat betreft de GDPR vertaalt elk Europees land de EU wetgeving door naar eigen lokale wetgeving en verordeningen. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In Duitsland is dat de Datenschutz-Grundverordnung (DSGVO) en in Frankrijk, Spanje en Italië wordt de RGPD als afkorting gebruikt. In grote lijnen wordt de regelgeving op Europees niveau gevolgd.
Echter, elk land interpreteert, bekrachtigt en handhaaft de EU richtlijnen op een eigen manier. Er zijn dus verschillen tussen de uiteindelijke exacte regels per EU land. De wereld van de privacywetgeving is constant aan verandering onderhevig.

Onderdeel van die GDPR wetgeving zijn regels met betrekking tot het gebruik van cookies en third party tracking op websites. In het algemeen wordt dit ook regelgeving voor cookie consent genoemd. Heel veel functionaliteit binnen websites is gebaseerd op cookies, bestandjes die in de browser van de gebruiker worden opgeslagen om bepaalde website functies te ondersteunen, zoals gebruik van een winkelmandje bij een webshop, of het opslaan van de voorkeurstaal van een bepaalde gebruiker. Maar ook worden ze gebruikt voor advertentie doeleinden, bijvoorbeeld voor retargeting, zodat een bezoeker van een website later nog eens met een advertentie geconfronteerd kan worden. Kortom, cookies kunnen allerlei soorten doeleinden hebben.

Om aan de regelgeving te voldoen ontstonden daardoor cookie consent management platforms waarmee je tracking scripts, cookies en gebruikerstoestemming (consent) kunt managen. Cookiebot was daarmee een van de eerste CMP’s. Maar al snel volgden andere systemen als CookieYes, Usercentrics en CookiePro.
De banners waren in het begin moeilijk aan te passen qua stijl. Wat dan vaak een ‘niet zo fraaie’ cookie banner opleverde op een net vormgegeven website. Daarnaast zorgden deze cookie banners en panels voor een tragere laadtijd van een website. Consent management platforms stonden nog in de kinderschoenen en er was dus nog veel te winnen om te voldoen aan de eisen en wensen van de website beheerder en aan die van de gebruiker.
Om nog maar te zwijgen over de user interface van het beheer van deze systemen.

Vanuit agencies ontstond de vraag om een consent management tool die eenvoudig is in het gebruik en implementatie, die website performance zoveel mogelijk intact laat en waarbij de banners goed aanpasbaar en te stijlen zijn zodat ze mooi integreren met de website waarop ze geïnstalleerd worden. Het was de aanleiding om een nieuw cookie consent management systeem te bouwen en daarmee was het idee voor CookieFirst geboren.

CookieFirst is een cloud based SaaS oplossing voor cookie consent. Het doel is om een all-in-one consent management platform te bieden dat eenvoudig blijft in het beheer maar waarmee websites compliant kunnen zijn op een gebruiksvriendelijke manier.

De CookieFirst tool biedt een automatische cookiebeleid generator. De cookie scanner analyseert uw website en genereert een lijst van gebruikte cookies. Een automatisch gegenereerde cookie policy is een goede aanvulling als u al een privacy policy generator gebruikt.

Een aantal hoofdfunctionaliteiten zijn onder andere:

  • Third party script management
  • Een geautomatiseerde cookie scan en cookie policy generator
  • Een automatisch geupdate cookieverklaring
  • Consent audit trails (proof of consent)
  • Banner configuratie en aanpassingsmogelijkheden qua styling
  • In 44 talen (op moment van schrijven)
  • Statistieken
  • Javascript API om een banner compleet op maat te maken
  • Re-consent voor marketingdoeleinden (verkrijg hogere opt in rates)
  • WordPress Cookie Consent en Shopware – plugin

CookieFirst biedt ook een integratie met Google Tag Manager en Google Consent Mode. U kunt het CookieFirst GTM-template uit de Community Template Gallery gebruiken om uw implementatie snel op te zetten. Vanaf maart 2024 vereist Google de integratie van Google Consent Mode v2 bij het gebruik van Google-diensten zoals Google Analytics en conversietracking op een website. Google’s rol als poortwachter onder de Europese Digital Markets Act (DMA) heeft Google verplicht om deze nieuwe versie van de Google Consent Mode te introduceren.

En er staan nog vele nieuwe functionaliteiten op de roadmap. Daarnaast moet uiteraard constant worden ingespeeld op de almaar veranderende regelgeving in de diverse landen. Het CookieFirst consent management platform wordt daarom ook telkens uitgebreid en aangepast.

Wil je meer weten over wat internet cookies zijn? Lees dan de volgende handleiding; Wat zijn cookies?

Ook heeft CookieFirst een reseller model en een affiliate model. Dit is interessant voor vele bedrijven in allerlei sectoren. Te denken valt aan webdesigners, web agencies en online marketing agencies, maar er valt bijvoorbeeld ook te denken aan bedrijven die diensten bieden op privacy en compliance gebied, zoals data protection officers (DPO’s), privacy experts en advocaten. Bekijk hier de website van CookieFirst Cookie Consent

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.