CookieFirst som plattform för hantering av samtycke till cookies

Cookiehantering i linje med GDPR, ePrivacy och LGPD

CookieFirst som plattform för hantering av samtycke till cookies
Tom

CookieFirst som plattform för hantering av cookie consent (Consent Management Platform)

Samtyckeshanteringsplattformar eller CMP:er har funnits ett tag och har blivit allt viktigare inför införandet av EU:s GDPR-lagstiftning och andra extraterritoriella dataskyddslagar som ePrivacy, CCPA, PIPEDA och LGPD.

När det gäller GDPR översätter varje europeiskt land EU-lagstiftningen till sina egna lokala lagar och förordningar. I Nederländerna är detta till exempel Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). I Tyskland är det Datenschutz-Grundverordnung (DSGVO) och i Frankrike, Spanien och Italien används RGPD som en förkortning. I stort sett följs bestämmelserna på europeisk nivå.
Varje land tolkar, ratificerar och verkställer dock EU-direktiven på sitt eget sätt. Det finns alltså skillnader mellan de slutliga exakta reglerna per EU-land. Världen av integritetslagstiftning förändras och utvecklas ständigt.

En del av GDPR-lagstiftningen omfattar regler om användningen av cookies och spårning av tredje part på webbplatser. I allmänhet kallas detta också för regler om samtycke till cookies. Många funktioner på webbplatser bygger på cookies, små filer som lagras i användarens webbläsare för att stödja vissa webbplatsfunktioner, till exempel användning av en varukorg i en webbshop eller lagring av en viss användares föredragna språk. Men de används också i reklamsyfte, till exempel för retargeting, så att en webbplatsbesökare kan konfronteras med en annons igen vid ett senare tillfälle. Kort sagt kan kakor ha alla möjliga syften.

För att följa bestämmelserna skapades plattformar för hantering av samtycke till cookies med vilka du kan hantera spårningsskript, cookies och användarnas samtycke. Cookiebot var således en av de första CMP:erna. Men snart följde andra system som Iubenda, CookieYes, Usercentrics och CookiePro.
I början var cookie-banners svåra att anpassa stilmässigt. Vilket då ofta resulterade i en “ful” cookie banner på en snyggt utformad webbplats. Dessutom orsakade dessa cookie-banners och cookie-paneler att de laddades långsammare eller att webbplatsens laddningstid blev långsammare. Plattformarna för samtyckeshantering var fortfarande i sin linda, så det fanns fortfarande mycket att vinna för att uppfylla webbplatsadministratörens och användarens krav och önskemål. För att inte tala om användargränssnittet för att hantera dessa system.

Det fanns en stor efterfrågan bland digitala byråer på ett verktyg för samtyckeshantering som är lätt att använda och implementera, som lämnar webbplatsens prestanda intakt i så stor utsträckning som möjligt och där banderollerna enkelt kan justeras och stylas så att de integreras snyggt med den webbplats där de installeras. Det föranledde behovet av att bygga ett nytt system för hantering av samtycke till cookies, och med det föddes idén till CookieFirst.

CookieFirst är en molnbaserad SaaS-lösning för cookie consent. CookieFirst syftar till att tillhandahålla en allt-i-ett-plattform för hantering av samtycke som förblir enkel att hantera men som gör det möjligt för webbplatser att uppfylla kraven på ett användarvänligt sätt.

Några av de viktigaste funktionerna är bland annat följande:

  • Hantering av skript från tredje part.
  • Automatisk sökning av cookies.
  • En automatiskt uppdaterad cookiepolicy.
  • Revisionsspår för samtycke (för att bevisa samtycke)
  • Banderollkonfiguration, styling och avancerad anpassning
  • På 40 språk (i skrivande stund)
  • Statistik om samtycke
  • Javascript API för att ansluta din egen anpassade banner
  • Återigen samtycke för marknadsföringsändamål (för att få högre opt-in-frekvens)
  • WordPress Cookie-plugin

Från och med mars 2024 kräver Google integration av Google Consent Mode v2 när man använder Google-tjänster som Google Analytics och konverteringsspårning på en webbplats. Googles roll som gatekeeper enligt European Digital Markets Act (DMA) tvingade Google att införa denna nya version av Google Consent Mode.

Och det finns fortfarande många andra funktioner som läggs till i färdplanen. Dessutom finns det naturligtvis ett ständigt behov av att svara på de ständigt föränderliga bestämmelserna i olika länder och regioner. Samtyckeshanteringsplattformen CookieFirst anpassas därför kontinuerligt och hålls uppdaterad.

Vill du veta mer om vad internetcookies är? Läs då följande guide; Vad är cookies?

CookieFirst erbjuder även en återförsäljarmodell och ett affiliateprogram. Detta kan vara intressant för företag inom olika sektorer. Man kan tänka på webbutvecklare, webbyråer och onlinemarknadsföringsbyråer, men man kan också tänka på företag som erbjuder tjänster inom sekretess och efterlevnad, t.ex. dataskyddsombud (DPO), sekretessexperter och sekretessadvokater. Se CookieFirst Cookie Consent:s webbplats här.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.