Is dit het einde van Internet Explorer?

Is dit het einde van Internet Explorer?
Qoorts Internet Marketing
einde-internet-explorer

Mobiel browsen wint terrein op browsen via desktop. Is dit het einde van Internet Explorer?

Het eens zo grote Internet Explorer werd lange tijd door webdesigners en -developers gezien als de standaard.
Kijken we terug naar 2010, zo’n vijf jaar geleden, was de browser nog alomtegenwoordig. Internet Explorer had nog bijna 50% van de wereldwijde desktopmarkt in handen. Maar wat meer noemenswaardig is, IE had meer dan 15% voorsprong op daarna de grootste browser. In de VS was dit percentage nog groter, 20% voorsprong op de eerstvolgende browser.

Gelukkig kwam er steeds meer concurrentie. Vooral in Europa werd deze zichtbaar in de vorm van Firefox, die in Europa even groot was geworden als IE. Een andere browser pakte stilletjes aan steeds meer marktaandeel, Crome leek klaar te zijn om de strijd aan te gaan met de grote jongens.

Designers en developers wilden liever niet ontwikkelen voor IE maar konden er simpelweg niet omheen vanwege IE’s grote populariteit. Toen waren daar de ‘Legacy Browsers’, de oudere versies van browsers waar nog steeds rekening mee gehouden moet worden. IE6 is sinds kort officieel in de ban gedaan. Voor de oudste browser van het toneel viel 8 april 2014 het doek toen men stopte met bieden van support voor IE6. Nu nog heeft IE6 4% aandeel in het browser – gebruik in handen, maar daar ligt niemand meer wakker van. Aan degenen die IE6 nu nog gebruiken: ‘Doe wat u zou moeten doen en upgrade naar een recente versie – u heeft er 10 jaar de tijd voor gehad!’

Echter, laten we naar het heden kijken. Chrome is momenteel internationaal gezien koning van de browsers, terwijl Internet Explorer en Firefox strijden om de tweede plaats. Kijken we naar Europa dan geniet Firefox de voorkeur, maar in de VS, thuisfront van Microsoft, dan heeft IE nog de grootste vinger in de pap met 1/3e van het browser gebruik.
IE wordt nog altijd vooral gebruikt op desktop computers en op dat gebied vindt momenteel een grote verandering plaats. 2014 zou volgens experts het kantelpunt moeten worden waarop mobiel browsen het browsen op desktop pc’s inhaalt.

browser-gebruik-2010-2014

Wat zal er gebeuren als de focus gaat liggen op slechts het browsen op smart phone en tablet? Het antwoord is duidelijk: nieuwe browsers zullen de overhand krijgen. Welke browsers worden gebruikt door mobiele apparaten? Niet Internet Explorer en Firefox, maar Chrome en Safari. Dit zijn grote spelers en verder op de lijst staan de kleinere browsers zoals Opera en UC Browser en zelfs Nokia en Blackberry – maar geen Mobile IE. Ook als we continent specifiek kijken is er geen hoop voor Internet Explorer. Dat zal niet veranderen als Microsoft niet snel met een OS komt dat de mobiele internetter aanspreekt. Wat kan Microsoft nog brengen dat de concurrentie aan kan gaan met het populaire iOS en niet te vergeten Android? Er is weinig wat ze kunnen doen. Microsoft kan proberen te concurreren in een verzadigde markt, of ze kunnen proberen nieuwe markten aan te boren. Misschien is het verstandig om te kijken naar de volgende browser revolutie. Virtual Reality met de Oculus Rift zou een optie kunnen zijn om op in te springen en een voorsprong te verkrijgen op de concurrentie. Wat Microsoft ook doet, Internet Explorer zoals we het kennen zal niet gemist worden door webdesigners en developers, tenzij Microsoft de browser weer interessant maakt of met een nieuwe browser komt voor een nieuw medium.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.