Qoorts!

Zoekmachine marketing en domeinnamen

Wanneer je een nieuwe website wil lanceren is het belangrijk een goede checklist te maken. Want het maken van de juiste keuzes voor je lancering kan uiteindelijk veel tijd besparen. Het kiezen van de juiste domeinnaam is dan ook bijzonder belangrijk aangezien meer dan 2/3 van de consumenten zoekmachines gebruiken om zich te oriënteren voordat ze tot een koopbeslissing over gaan.

De impact van de domeinnaamkeuze op uw zoekmachine positie is dus vaak een belangrijk discussiepunt bij het kiezen van een domeinnaam.

Hoe heeft mijn domeinnaam invloed op mijn SEO?

Er zijn twee belangrijke manieren hoe je domeinnaam invloed heeft op je toekomstige zoekmachine optimalisatie en resultaten:

Keywords

Sind het begin van het internet kiezen veel mensen voor een domeinnaam met daarin doelgerichte zoektermen. Bijvoorbeeld, als je wilt scoren op “oranje tulpen”, dan zal je snel al een domeinnaam kiezen als “oranjetulpen.nl” (dit heet Exact match domain EMD) of “oranjetulpenwinkel.nl (phrase match domain of PMD). Omdat de je specifieke keyword (zoekterm) in je url stond werd het makkelijker om hoger te scoren in zoekmachines.

Na de laatste upgrades door met name Google worden deze EMD’s en PMD’s anders gewaardeerd. Is het nog steeds relevant om een domein te kiezen met je zoektermen of zinnen erin verwerkt?

Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat EMD en PMD websites significant slechter scoorden na de update van Google in dat jaar.

We kunnen dus afleiden dat domeinnamen met zoektermen of zinnen niet meer automatisch beter scoren dan andere domeinnamen. Maar moet je nou direct je domeinnaam opzeggen? Nee dat niet. De domeinnaam is niet per se slecht voor je ranking. Het draait meer om de content op je website, zoekmachines worden slimmer en slimmer en dat betekent dat er steeds meer nadruk komt te liggen op de content en contextual search. Unieke en goede content is dus steeds belangrijker.

Branding

Op zoekmachine marketing gebied lijkt branding misschien niet echt voor de hand liggend maar eigenlijk is het de belangrijkste overweging op SEO gebied wanneer je een nieuw domein aanschaft. Je Online Brand (hoe mensen je merk waarnemen en hoe ze je herinneren) heeft directe invloed op je zoekmachine score. Hoe?!

Kies je domein als fundering voor je online merk

De eerste stap in het bouwen van een online merk strategie is een goede domeinnaam. Kies een domeinnaam die:

Het kiezen van de juiste domeinnaam is maar de start van het bouwen van een online merk – een belangrijke stap, maar echt alleen de eerste.

Een domeinnaam met een – streepje?

Als mijnwebsite.nl bezet is moet je dan mijn-website.nl kopen? Wij zeggen nee.
– Domeinen met een streepje kunnen een negatieve uitwerking hebben op SEO.
– Veel mensen zullen je domeinnaam zonder streepje invullen en “poef” je traffic gaat naar een andere website.
– Domeinen met streepjes komen vaak over (in de perceptie) als van “lagere kwaliteit”.